Honza

Zákaznícka podpora

Infolinka: +420 777 916 961

Práve sme na telefóne

Nie sme na telefóne
Volajte Po-Pa medzi 8-15 hodinou

Ako financovať rekonštrukciu kúpeľne?

Ako financovať rekonštrukciu kúpeľne?

11. 3. 2020

Máte v kúpeľni staré, zašlé obkladačky, ktoré si zaslúžia výmenu? Chcete rohovú vaňu namiesto sprchovacieho kúta, ale nemáte dostatok finančných prostriedkov? Nemajte obavy, rekonštrukciu kúpeľne a ďalších častí domu môžete financovať z hypotéky.

Čo môžete očakávať pri renovácii kúpeľne?


Kľúčom k renovácii je dobrý plán a správne načasovanie jednotlivých krokov. Neponáhľajte sa, novú kúpeľňu nedostanete každý deň.

  • Ako by mala vyzerať nová kúpeľňa? Vyberte si štýl a podľa toho vyberte obklady, dlažbu a príslušenstvo. Prispôsobte ho veľkosti kúpeľne a počtu osôb, ktoré budú novú kúpeľňu používať.
  • Mala by byť toaleta súčasťou kúpeľne alebo uprednostňujete samostatnú toaletu?
  • Máte dostatok finančných prostriedkov alebo budete potrebovať hypotéku?


Tip: Chcete, aby vaša kúpeľňa bola po renovácii krásna, bez rušivých elementov. Spolu s výberom obkladov a dlažby sa rozhodnite pre revízne dvierka, ktoré esteticky skryjú stúpačky, vodomery a ďalšie technické prvky. Správne dvere ich zakryjú tak, že o nich ani nebudete vedieť.

 

Hypotéka na rekonštrukciu je jedným zo spôsobov financovania opráv vášho domu.


Keďže ceny novostavieb prudko stúpajú, nie je divu, že ľudia sa radšej rozhodnú pre rekonštrukciu starších nehnuteľností, ktoré sú lacnejšie, aj keď je potrebné počítať s určitými opravami.

 

Náš tip: Menšie opravy a rekonštrukcie môžete financovať z úveru zo stavebnej sporiteľne, na ktorý nemusíte brať hypotéku, ale na kompletnú rekonštrukciu je lepšie využiť hypotekárny úver. Splátky si môžete ľahko vypočítať pomocou online hypotekárnej kalkulačky.

 

Čo potrebujem na získanie hypotéky a ako si ju mám rozdeliť?

 

 

  • Vypočítajte si, koľko potrebujete na renováciu. Napíšte si plánovaný rozsah opráv, vypočítajte plánované výdavky a pridajte niečo navyše ako rezervu.
  • Vypracujte prehľad rozpočtových nákladov, ktorý je dôležitým dokumentom pri vybavovaní hypotéky na renováciu nehnuteľnosti.
  • Predložte potrebné dokumenty banke, ktorá preverí vašu schopnosť splácať a posúdi rozpočet a hodnotu založenej nehnuteľnosti. Vedeli ste, že banke môžete ako zábezpeku ponúknuť nielen nehnuteľnosť, ktorá sa má rekonštruovať, ale aj inú nehnuteľnosť v súkromnom vlastníctve?
  • Zabezpečte si včas stavebné povolenie alebo ohlásenie stavby

 


Ako postupovať pri renovácii kúpeľne?


Kľúčom k úspechu je vyriešiť financie. Bez nich sa z miesta nepohnete. Keď ich však vyriešite, prichádza "zábavná časť".

 

Vytvorte si kresbu


Zistite, aké máte priestorové možnosti a ako veľkú vaňu alebo sprchu si môžete dovoliť. Naplánujte si, kde bude umývadlo, zrkadlo, police, práčka a toaleta.

 

Požiadajte odborníkov o radu


Neviete, z čoho by mali byť priečky v kúpeľni? Ako kombinovať dlaždice? Kam má ísť voda? Nehanbite sa a obráťte sa na odborníkov. Keď bude kúpeľňa obložená, bude už neskoro zistiť, kde je odtok k práčke.

 

Deň D je tu, kúpeľňu treba upratať.

 

  • Prvým krokom je demontáž zrkadla, odpojenie práčky a sušičky, demontáž umývadla a vysťahovanie všetkých skriniek, políc a vane.
  • Po dokončení renovácie je potrebné vybúrať jadro a rozbiť obklad.
  • Potom nasleduje inštalácia elektrických rozvodov, kúrenia a vodovodných batérií.
  • Nezabudnite ani na vetranie, aby kúpeľňa nebola vlhká.
  • Potom prídu na rad inštalatéri a obkladači.
  • Hurá, ste pripravení presunúť zariadenie dovnútra. Nezabudnite na osvetlenie, ktoré môže miestnosť opticky zväčšiť alebo zmenšiť.

 

Prečítajte si tiež: