Honza

Zákaznícka podpora

Infolinka: +420 777 916 961

Práve sme na telefóne

Nie sme na telefóne
Volajte Po-Pa medzi 8-15 hodinou

Použitie sadrokartónu pri rekonštrukcii kúpeľne

Použitie sadrokartónu pri rekonštrukcii kúpeľne

25. 5. 2020

Prvá vec, ktorej sa po kúpe starého panelového bytu snažíme čo najrýchlejšie zbaviť, je zvyčajne sadrokartónové jadro. Nie je to tak! Klasický umakart v žiadnom prípade nespĺňa požiadavky moderného života.

Umakart patrí minulosti


Aj keď si odmyslíme jeho estetické (ne)kvality a skutočnosť, že väčšina jadier je vzhľadom na svoj vek rôzne deformovaná, nesmieme zabúdať na to, ako ľahko sa na takomto umakarte tvorí pleseň a ako ťažko sa jej zbavuje. Pôvodné jadrá umakartu už skrátka dávno prešli svojou životnosťou. Čím ho však môžete nahradiť pri renovácii kúpeľne?

 

 

Z čoho postaviť obytné jadro?

 
Na obnovu bytového jadra sa dnes používajú najmä dva materiály. Prvým sú pórobetónové tvárnice. Sú relatívne ľahké, ľahko sa obkladajú, a pritom dokážu uniesť veľké zaťaženie bez vystuženia. Ak sa však s rekonštrukciou ponáhľate alebo chcete ľahšie získať stavebné povolenie, oplatí sa siahnuť po inom materiáli - sadrokartóne.

 

Sadrokartón: zanedbávaný materiál s mnohými výhodami


Sadrokartón je plnohodnotné riešenie, ktoré dokáže plne nahradiť obľúbený Ytong. 

 

  • Prestavba na suchú omietku, ako sa tiež nazýva renovácia kúpeľne pomocou sadrokartónu, sa dá v skutočnosti vďaka veľkosti dosiek a odlišnej technológii vykonať podstatne rýchlejšie ako pri použití pórobetónových tvárnic. 
  • Pri inštalácii totiž odpadá čakanie na vyschnutie stien. Povrchy možno tiež okamžite upraviť. 
  • Nemusia sa do nej vyrezávať ani drážky pre elektroinštaláciu a potrubia na vodu a odpad.
  • Pri obkladaní oceníte aj jeho dokonale rovný povrch. 
  • Skvelé je aj to, že pri práci so sadrokartónom vzniká oveľa menej stavebného odpadu.
  • Najväčšou výhodou sadrokartónu je však jeho hmotnosť. V skutočnosti je podobne ľahký ako sadrokartón. 
  • Ak teda strop uniesol pôvodné jadro, bez problémov unesie aj nové sadrokartónové jadro.
  • Vďaka tomu sú sadrokartónové dosky vhodné aj pre domy, kde by mohli vzniknúť problémy s tvárnicami.

 

Výhody sadrokartónu oceňujú aj úradníci. Ak teda plánujete rekonštrukciu kúpeľne suchou cestou, pravdepodobne získate stavebné povolenie skôr.

 

V kúpeľni je len zelená


Pri rekonštrukcii kúpeľne preto môžete bez obáv použiť sadrokartón. Jediné, čo treba mať na pamäti, je, že aj keď máme v kúpeľni dobré vetranie, stále je to priestor, kde je prirodzene vyššia vlhkosť ako kdekoľvek inde v byte. Preto pri rekonštrukcii kúpeľne vždy siahame po impregnovanej zelenej sadrokartónovej doske so zvýšenou odolnosťou proti korózii.

 

 

Dvaja sú lepší ako jeden 


Sadrokartón je pevný materiál. Ak sa ju však rozhodneme použiť pri rekonštrukcii kúpeľne, je vždy lepšie použiť dve dosky nad sebou. Náklady na materiál a prácu sa výrazne nezvýšia, ale výrazne sa zvýši kvalita a trvanlivosť stien. Ušmyknutie v kúpeľni nie je také zriedkavé, ako by sa mohlo zdať. Vďaka dvojitej hrúbke stien si však môžeme byť istí, že aj keď sa nám pri prvom sprchovaní pošmykne noha a spadneme na stenu, svoju novú kúpeľňu si hneď nezničíme. 

 

Ako renovovať kúpeľňu pomocou sadrokartónu? 


Rekonštrukcia kúpeľne pomocou sadrokartónu je jednoduchá. Prvým krokom je postavenie kovového rámu. Ten sa upevní do existujúcej steny pomocou hmoždiniek. Sadrokartónové dosky pripevnite priamo ku konštrukcii pomocou samorezných skrutiek. Z druhej strany potom natiahneme kabeláž, vodu a odpad. Dostatočné súkromie (a nerušený spev) v sprche zabezpečíte vyplnením voľného priestoru medzi sadrokartónovými doskami minerálnou vlnou. Sklená vlna nielen tepelne izoluje kúpeľňu, ale aj účinne tlmí zvuk. Potom utesníme druhú stranu a dôkladne utesníme spoje dosiek.

 

Je potrebné dbať na to, aby priečky boli dokonale spojené so stropom a podlahou. Tam, kde bude umývadlo, WC, bidet, skrinky alebo kuchynská linka visieť z druhej strany jadra, vystužíme sadrokartón. Steny, ktoré nechceme obkladať, vymaľujeme. Nezabudneme ani na kontrolné dvierka. Môžete si vybrať z niekoľkých typov revíznych dvierok pre sadrokartón. Zvyšok stien sa natrie základným náterom a obloží obkladačkami. Steny okolo vane a sprchového kúta natrite hydrofóbnou stierkou. Nakoniec vybavte kúpeľňu príslušenstvom. A naša vysnívaná kúpeľňa je kompletná! 

 

 

Prečítajte si tiež: