Honza

Zákaznícka podpora

Infolinka: +420 777 916 961

Práve sme na telefóne

Nie sme na telefóne
Volajte Po-Pa medzi 8-15 hodinou

Kontrolné dvere protipožiarnej ochrany

Kontrolné dvere protipožiarnej ochrany

7. 12. 2021

Text sa zaoberá zjednodušeným pohľadom na požiarne dvere. Je to ideálna referencia pre širokú verejnosť v stavebníctve. Tento text bol konzultovaný s odborníkom.

Užitečné informace pro zorientování se v předpisech o protipožární odolnosti revizních dvířek


Text pojednává o zjednodušujícím pohledu na problematiku protipožárních revizních dvířek. Je ideální pomůckou pro širokou veřejnost ve stavebnictví.

Kterými normami se tato problematika řídí?
Norma ČSN EN 1634-1+A1 - pojednává o zkoušení požární odolnosti a kouřotěsnosti dveří, vrat, uzávěrů.

Norma 13501-2 - pojednává o klasifikaci stavebních výrobků.

Všeobecné informace
Požární odolnost stavebních konstrukcí je doba, po kterou jsou konstrukce schopny odolávat účinkům plamene a vysokým teplotám. Ověřování požární odolnosti se provádí zkouškou nebo na základě výpočtu, extrapolace i porovnávání dle zkušebních norem a předpisů.

Uvádí se v minutách v základní hodnotové stupnici: 15, 20, 30, 45, 60, 90, 120 a 180 minut.

Zkratky používané v oblasti požární odolnosti u revizních dvířek

Zkratka

Popis

E

  • Celistvosť.

I

  • Izolačná schopnosť hraničnej teploty na nevyhrievanom povrchu.

W

  • Izolačná schopnosť hraničnej hustoty tepelného toku (žiarenia).

S

  • Odolnosť voči dymu.

C

  • Samočinné zatváranie.

M

  • Odolnosť proti mechanickému nárazu.

EW

  • Zadržiavanie ohňa. Tu sa sleduje množstvo sálavého tepla, ktoré sa vyžaruje cez uzáver.

EI

  • Požiarna prevencia. Oddeľuje stranu ohňa a pokojnú stranu. Porovnávajú sa povrchové teploty strán.

EI20

  • Číslo udáva čas (v minútach), počas ktorého bola preukázaná odolnosť dverí podľa testu akreditovaného laboratória. Uvedené dvere spĺňajú minimálne 20 minút.

PO

  • Predtým používaná skratka pre kritérium EW.

PB

  • Predtým používaná skratka pre kritérium EI.

EI1

  • Požiarna odolnosť v konštrukcii podľa DP1. Konštrukcie z nehorľavých materiálov.

EI2

  • Požiarna odolnosť v konštrukcii podľa DP1 a DP2. Ide o štruktúry, ktoré prispievajú k spaľovaniu. Kritériá úspešnosti v teste sú prísnejšie ako v prípade EI1.

EW

  • Požiarna odolnosť, ktorá sa posudzuje na základe žiarenia

EI120 EW60

  • Tieto dvere spĺňajú konštrukčnú normu DP1. Minimálne hodnoty pre tieto dvere sú: 20 minút izolácie od povrchovej teploty a 60 minút od limitu žiarenia.
   

 

Ako rozdeľujeme požiarne klapky
Požiarne klapky sú klasifikované z hľadiska kritérií požiarnej odolnosti podľa ČSN 730810       

Aké symboly sa používajú pri označovaní stavebnej konštrukcie?
Na označenie požiarnej odolnosti stavebných konštrukcií sa používajú tieto symboly.


DP1 - Nezvyšujú intenzitu požiaru počas požadovanej doby požiarnej odolnosti (základné komponenty konštrukcií pozostávajú: a) len z produktov reakcie na oheň triedy A1 alebo aj z produktov reakcie na oheň triedy A2, ak sú produkty triedy A2 homogénne a rovnorodé a neobsahujú viac ako 5 % hmotnosti organických látok (napr. (b) alebo výrobkov triedy reakcie na oheň B až F umiestnených vo vnútri komponentu medzi výrobkami uvedenými v písmene a) (napr. tepelná a zvuková izolácia) tak, aby sa teplota vzplanutia materiálov obsiahnutých vo výrobkoch nedosiahla počas požadovanej doby požiarnej odolnosti; stabilita a nosnosť komponentu nezávisí od týchto výrobkov. Ak teplota podľa písmena b) nie je jednoznačne určená, odporúča sa za bod vzplanutia považovať 180 °C. Aj keď komponent obsahuje aj produkty uvedené v písmene b) a výsledná trieda reakcie na oheň celého produktu je trieda B, konštrukcia sa môže klasifikovať ako DP1.


DP2 - nezvyšujú intenzitu požiaru v rámci požadovanej doby požiarnej odolnosti (základné zložky konštrukcie tvoria: a) len produkty reakcie na oheň triedy A1, alebo aj produkty reakcie na oheň triedy A2, ak sú produkty triedy A2 homogénne a homogénne a neobsahujú viac ako 5 % hmotnosti organických látok (napr. (b) alebo výrobkov triedy reakcie na oheň B až F umiestnených vo vnútri komponentu medzi výrobkami uvedenými v písmene a) (napr. tepelná a zvuková izolácia) tak, aby sa teplota vzplanutia materiálov obsiahnutých vo výrobkoch nedosiahla počas požadovanej doby požiarnej odolnosti; stabilita a nosnosť komponentu nezávisí od týchto výrobkov.
DP3 - zvýšenie intenzity požiaru počas požadovanej doby požiarnej odolnosti (zahŕňa základné prvky konštrukcie, ktoré nespĺňajú požiadavky na konštrukcie typu DP1 a DP2).


Popis vlastností dverí
E - Integrita

K strate celistvosti dochádza vznikom trhlín a otvorov presahujúcich určité rozmery alebo vznietením neexponovaných povrchov. Napríklad v žiadnom bode sa nesmie vytvoriť otvor väčší ako 25 mm alebo trhlina či škára širšia ako 6 mm a dlhšia ako 150 mm. Okrem toho na strane od ohňa nesmie horieť nepretržite dlhšie ako 10 sekúnd. Množstvo prenikajúceho sálavého tepla ani povrchové teploty na čelnej strane od ohňa nesmú byť nijako obmedzené.

EW - Integrita a obmedzenie žiarenia

Okrem vyššie opísanej vlastnosti "E - Integrita" musí byť splnená aj vlastnosť "W - Vyžarovanie". Prvok spĺňa túto vlastnosť požiarnej odolnosti, ak je sálavý tok (žiarenie) vo vzdialenosti 1 m od povrchu smerujúceho od ohňa menší ako 15 kW/m2. Obmedzením sálavého toku sa znižuje pravdepodobnosť prenosu požiaru a vznietenia materiálov v susednom požiarnom úseku v blízkosti požiarnej uzávery.

EI1, EI2 - Integrita a izolačná schopnosť

Okrem vyššie opísanej vlastnosti "E - Integrita" musí byť splnená aj vlastnosť "I - Izolačná kapacita". V tomto prípade nesmie byť priemerný nárast teploty na neexponovanom povrchu požiarneho deliaceho prvku (napr. revíznych dvierok) vyšší ako 180 °C. Zároveň sa teplota v žiadnom bode nesmie zvýšiť o viac ako 180 °C. Výnimkou je miernejšia klasifikácia EI2, pri ktorej sa hraničná hodnota pre zvýšenie teploty o 180 °C zvyšuje na 360 °C. Povrchová teplota sa však vždy posudzuje priamo (t. j. na dotyk). EI2 sa môže použiť v nehorľavých konštrukciách (DP1).

Tento text bol konzultovaný s odborníkom.
7.12.2021
České Budějovice