Honza

Zákaznícka podpora

Infolinka: +420 777 916 961

Práve sme na telefóne

Nie sme na telefóne
Volajte Po-Pa medzi 8-15 hodinou

3 spôsoby, ako vylepšiť kúpeľňu

3 spôsoby, ako vylepšiť kúpeľňu

29. 5. 2020

Vzhľad vašej kúpeľne nie je ničím, na čo by ste mohli byť hrdí a čo by ste potrebovali vylepšiť, alebo možno plánujete úplne novú kúpeľňu? Nájdete u nás inšpiráciu bez ohľadu na to, pre ktorú cestu sa rozhodnete.

1) Renovácia kúpeľne bez búrania


Neverili by ste, aké zázraky dokáže s vašou kúpeľňou urobiť dobre zvolený doplnok, ako sú napríklad vhodné uteráky, nový kúpeľňový záves, dávkovač mydla, držiak na toaletný papier, nové zrkadlo, rebrík na sušenie uterákov alebo koše a košíky, do ktorých sa dajú schovať rôzne drobnosti, ako aj kozmetické a čistiace prostriedky.

 

Ak máte v kúpeľni okno, môžete ho oživiť kvetmi. Vhodné sú najmä rastliny, ktoré majú rady vyššiu vlhkosť. Mali by ste si vybrať napríklad z papradí alebo orchideí. Ak v kúpeľni nemáte okno, vyberte si vázu oživenú vetvičkami, rezanými kvetmi alebo eukalyptom.

Maľovanie je ďalšou drobnosťou, ktorá s trochou šikovnosti môže pozdvihnúť vzhľad kúpeľne. Môžete premaľovať zašlé obklady vrátane škár, umakart a poškriabanú vaňu. Ak váhate, či vaňu natrieť alebo vymeniť, prečítajte si náš článok "Výmena alebo renovácia vane? Závisí to od financií a rozsahu poškodenia," aby ste sa dozvedeli viac o rôznych možnostiach renovácie.

 

Výhody: nízke náklady; vhodné ako dočasné riešenie, napr. v prenajatom ubytovaní

Nevýhody: len kompromis; niektoré povrchové úpravy môžu pri detailnom pohľade vyzerať lacno a efekt nevydrží tak dlho ako pri dobre vykonanej renovácii (napr. farba na obkladačkách sa časom začne odlupovať)

 

 

2) Drobné úpravy kúpeľne bez stavebného povolenia


Ako sa dá vykúzliť krásna kúpeľňa bez kompletnej rekonštrukcie, zmeny dispozície a veľkého búrania? Niekedy úplne postačujú čiastočné úpravy, ktoré možno vykonať bez stavebného povolenia. Môže ísť napríklad o úpravu omietok, doplnenie podhľadu s osvetlením, výmenu podlahy a obkladov alebo kúpu nového vybavenia, ako je vaňa, toaleta, sprcha alebo umývadlo. Výmena starých revíznych dvierok, ktoré sú nevzhľadné a rušivo vyčnievajú zo steny alebo obkladu, zmení kúpeľňu na nepoznanie.


Príklady toaliet a kúpeľní PRED a PO výmene kontrolných dvierok

 

 

Pozrite si sortiment kontrolných dvierok od spoločnosti ZAVRZ >>

 

Dobrou správou je, že pri rekonštrukcii sadrokartónového jadra sa môžete zaobísť bez stavebného povolenia, pokiaľ nezmeníte dispozíciu alebo nezasiahnete do nosných priečok. Mali by ste tiež dodržať hmotnosť materiálov v súlade s pôvodnými materiálmi. Na takéto úpravy sa však môže vyžadovať oznámenie alebo súhlas bytového družstva alebo združenia vlastníkov.

 

Výhody: jednoduchšie, rýchlejšie a lacnejšie ako celková rekonštrukcia; výrazný vplyv na vzhľad kúpeľne

 

Nevýhody: drahšie ako jednoduchá "rekonštrukcia" kúpeľne; nemožnosť prispôsobiť usporiadanie a veľkosť kúpeľne vlastným potrebám

 

Tip: Pred začatím akejkoľvek (aj menšej) rekonštrukcie je vždy dobré navštíviť stavebný úrad a zistiť, aké sú jeho požiadavky vo vašom konkrétnom prípade.

 

 

3) Celková rekonštrukcia, prestavba a výstavba novej kúpeľne


Ak sa chystáte zasahovať do nosných priečok, budovať úplne novú kúpeľňu alebo meniť dispozíciu, určite sa nezaobídete bez stavebného povolenia alebo aspoň bez ohlásenia. Väčšiu zložitosť tohto riešenia však vyvažuje možnosť naplánovať si kúpeľňu presne podľa svojich predstáv.

 

Na začiatku myslite na potreby celej rodiny a na budúcnosť. Toaleta spojená s kúpeľňou síce pridá ďalšie centimetre, ale bude vám vyhovovať, ak sa vaša domácnosť rozrastie o ďalších členov? Potrebujete vaňu alebo by ste radšej bezbariérovú sprchu? Bude v kúpeľni práčka? Keď už máte vyriešené základné otázky, nezaškodí urobiť malý prieskum trhu a navštíviť rôzne kúpeľňové štúdiá, ktoré vám poskytnú inšpiráciu a pomôžu vám s návrhom novej kúpeľne vrátane vizualizácie.

 

Ak chcete dosiahnuť dokonalý výsledok z hľadiska vzhľadu, myslite na výber viditeľných technických prvkov, ako sú vetracie mriežky a revízne dvierka. Dvere by mali byť v ideálnom prípade skryté, ale zároveň k nim musí byť dobrý prístup, aby nebola obmedzená funkčnosť a prípadný servis. Neviditeľné kontrolné dvierka sú vhodným riešením týchto požiadaviek. Nezohľadnenie týchto detailov môže pokaziť celkový estetický dojem z výsledku, preto ich nezabudnite včas prediskutovať so staviteľom alebo kúpeľňovým štúdiom.

 

Výhody: všetko si môžete naplánovať podľa svojich želaní a potrieb, kúpeľňu si môžete doladiť do najmenších detailov.

Nevýhody: časová a finančná náročnosť

 

Tip: Ak renovujete kúpeľňu, hľadajte rôzne šetriče vody alebo ekologickejšie zariadenia (napríklad toaletu alebo sprchovú hlavicu), ktoré spotrebujú oveľa menej vody. Ďalšie tipy na úsporu vody nájdete tu.

 

 

Prečítajte si tiež:

Ako renovovať panelákovú kúpeľňu

Výmena stúpačiek bez problémov

Ako financovať renováciu kúpeľne

Recenzie a test najlepších práčok